Vilken slipning av diamant är din favorit?

diamanter

Diamanter kommer i en mängd olika slipformer som ger olika karaktär. Viktigt för samtliga slipningar är dock att proportionerna och symmetrin är korrekt då detta är de faktorer som gör att en diamant gnistrar.

En korrekt slipad diamant skall fungera på liknande sätt som en spegel, det ljus som går in skall reflekteras ut igen vilket gör att stenen upplevs glittra. Ytterligare en effekt av de ideala proportionerna är att man ej ser igenom stenen.

Vad har man då för nytta av detta?

När ett smycke används så hamnar det alltid smuts, handkräm etc under stenen. En dåligt slipad diamant fungerar mer som en glasruta vilket gör att smutsen syns genom diamanten. Har diamanten däremot de korrekta proportionerna så ser man inte smutsen!

Diamanter i olika slipformer

Nedan skriver vi lite om de vanligaste slipformerna och vad som skiljer dem åt.

Briljantslipad diamant

diamant

Den mest välkända slipningen är den runda som kallas briljant. Detta är en mycket populär slipform i smycken och en slipform som har en väldigt bra ljusåtergivning.

En briljantslipad diamant som är korrekt slipad har ett djup som är ca 60% av dess diameter och 58 facetter.

Prinsesslipad diamant

prinsesslipad-diamant

Den fyrkantiga formen hos en prinsesslipad diamant skapar ett lite modernare och tuffare utseende. Denna slipning är den som är den näst vanligaste i Sverige och används exempelvis i enstensringar och alliansringar.

Cushionslipad diamant

kuddslipad-diamant

Denna slipning kallas även för kuddslipning i Sverige på grund av dess kudd liknande form. Denna slipning är en modernisering av det som förr kallades antikslipning. Formen på cushionslipade diamanter kan variera från mer avlångt kuddformade till mer liksidiga. Den mjuka formen gör att diamanten får ett romantiskt utseende som gör sig mycket bra i exempelvis en nättare solitärring eller en ring med vintage känsla.

Smaragdslipad diamant

smaragdslipad-diamant

Smaragdslipningen skiljer sig från många av de övriga slipformerna då detta är en så kallad stegslipning. Denna typ av slipning togs först fram för att slipa just smaragder men sedan konstaterades att slipformen även lämpade sig för andra ädelstenar, däribland diamant.

En smaragdslipad diamant eller emerald cut som det heter på engelska har inte samma ljusåtergivning som exempelvis en briljantslipad eller en prinsesslipad. Smaragdslipningen ger dock diamanten en vacker, elegant och tidlös framtoning.

Hjärtslipad diamant

hjärtslipad-diamant

Vad kan symbolisera kärleken bättre än en hjärtslipad diamant? För att denna vackra slipform skall upplevas på bästa sätt så krävs det att diamanten har lite storlek. En hjärtslipad diamant kan användas vid tillverkning av allt från hängsmycken och örhängen till diamantringar.

Droppslipad diamant

droppslipad-diamant

Droppslipningen hör inte till de vanligaste slipformerna som används i Sverige. Den kan dock vara mycket vacker då den används på rätt sätt i en ring eller kanske ett hängsmycke. Slipformen är en kombination av en navettslipning och en briljantslipning.

Oval diamant

oval-diamant

Även denna en av de mer ovanligare slipningarna i Sverige. Denna slipform, som påminner mycket om den briljantslipade diamanten, är en av nykomlingarna när det gäller diamanter då slipformen tillkom först i slutet på 50-talet. Söker du en klassisk känsla men ändå något som skiljer sig från mängden så kanske en ovalt slipad diamant är något för dig.

Baguettslipad diamant

diamant baguette

Den baguetteslipade diamanten är precis som smaragdslipningen en trappslipning. Denna slipform fungerar mer som en glasruta än som en spegel vilket gör att den inte gnistrar så mycket. Detta tycker en del är vackert då en baguetteslipad diamant ser mer ut som en isbit. När stenen används och det kommer smuts under så kommer detta dock synas mer på denna typ av slipning än på det där ljuset reflekteras tillbaka mer. För den som väljer ett smycke med en baguettslipad diamant så kommer det därav krävas att smycket oftare rengörs för att diamanten skall komma till sin rätt.

Radiantslipad diamant

radiantslipad-diamant

Radiantslipningen hör till de kvadratiska och rektangulära slipningarna. Proportionerna kan variera från mer liksidiga till mer rektangulära. Hörnen på en radiantslipad diamant är nedslipade och slipformen har en väldigt bra ljusåtergivning.

Flandernslipad diamant

flandernslipad diamant

En flandernslipad diamant har åtta sidor varav fyra är långa och fyra är korta. Denna slipform, som härstammar från regionen Flandern i belgien, skall ha kvadratiska proportioner. Denna slipform ger en mycket bra ljusåtergivning. Att slipa denna form med 61 fasetter är något inte alla diamantslipare i världen behärskar vilket gör slipformen ovanlig men samtidigt eftertraktad.

Asscherslipad diamant

asscherslipad-diamant

Även detta en slipning som har åtta sidor och som på många vis påminner om smaragdslipningen. Den asscherslipade diamanten som skapades i början av 1900-talet av Joseph Asscher har en stil som flirtar med 20 och 30-talets art deco. Söker du en enstensring eller trestensring med vintagekänsla så kan en asscherslipad diamant vara ett alternativ.

Våra diamanter

Vi arbetar genomgående med diamanter som är av kvalité tw,vs eller högre. När det kommer till slipningens kvalité så är vi alltid noggranna med att ta fram diamanter som är välslipade då vi vet hur mycket detta påverkar diamanten och slutgiltligen smyckets utseende. De diamanter vi arbetar med har självfallet genomgått kimberlyprocessen och är konfliktfria så kallade icke blodsdiamanter.

Stenar som väger mer än 0.50 ct är alltid möjliga att få med certifikat, främst använder vi stenar som är certifierade av HRD och GIA som är välrenommerade certifierings institut.

Diamantringar och andra smycken med diamanter

Vi tillverkar unika samt exklusiva diamantringar, diamantörhängen och andra smycken med diamanter i alla former helt utifrån kundens önskemål samt budget.

Tillsammans med Er så designar vi ert personliga diamantsmycke som vi ritar upp i CAD.

diamantring

Följ oss på instagram för att se mer förlovningsringar, vigselringar och andra smycken under tillverkning i vår guldsmedsverkstad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *