Hur fästs diamanterna i förlovningsringen?

 

Är ädelstenarna limmade för att sitta fast?

Självklart är så inte fallet att diamanter eller andra ädelstenar limmas fast i våra förlovningsringar, vigselringar och andra smycken.

fadeninfattade diamanter

Olika kvalité av utförda infattningsarbeten. Det vänstra utfört av juvelfattarmästare Magnus Svärd där varje diamant är fäst med fyra klor håller högsta kvalité.
Det högra är samma typ av ring men med lägre kvalité på infattningsarbetet vilket kan ses på finishen samt att varje diamant endast är fäst med två klor.

Inom vårt yrke så finns det ett par olika specialiseringar, en av dessa är handgravör och en annan är juvelfattare vilket vi nu skall titta lite närmare på.

För att skapa högkvalitativa förlovningsringar så gäller det att hålla hög kvalité på allt från tillverkning, material, ädelstenar samt infästningen av ädelstenarna.

Juvelfattaren är den som fäster diamanter och ädelstenar i smycken som tillverkats av en guldsmed. Hans arbete måste utföras med en enorm precision och noggrannhet för att få ett vackert och hållbart resultat. Med hjälp av ett antal olika verktyg som kan liknas vid små stämjärn så skär juvelfattaren ett läge för varje diamant att ligga stabilt i. Därefter smids och trycks ädelmetallen något över diamantens rondist för att hålla den på plats.

Det är en avvägning mellan att dölja så lite av den vackra ädelstenen som möjligt men samtidigt få ett hållbart slutresultat. För detta krävs ett stort mått av skicklighet, erfarenhet och kunskap.

Förr så använde juvelfattaren enbart lupp med en begränsad förstoringsmöjlighet. Idag kan juvelfattaren arbeta med än bättre precision med hjälp av mikroskop som förstorar upp till 30 gånger.

Vi har sett vikten av att arbeta med en skicklig juvelfattare för att uppnå förlovningsringar av yppersta kvalité. Idag samarbetar vi i första hand med juvelfattarmästaren Magnus Svärd för infattning av diamanter och ädelstenar i våra förlovningsringar, vigselringar samt andra smycken.

Varje gång vi får ett arbeta från Magnus så imponeras vi av den höga finish och precision han uppnår på de arbeten han utför.

Några ord från vår juvelfattare Magnus Svärd

Som juvelfattare är det på mig det ankommer att sätta fast stenarna i till exempel din vigselring.

Det är viktigt att göra detta så att stenarna sitter så säkert som möjligt men på samma gång inte dölja stenen med mer metall än vad som behövs.

Metallen runt stenen har huvudsyftet att hålla fast stenarna men det är skönheten och briljansen hos stenen som ska exponeras och njutas av.

Min vilja är att bidra till att framhäva stenens form samt även få övergången från guldsmedens arbete till själva stenen att bli så harmonisk som möjligt och understryka guldsmedens design.

För att jag ska kunna göra detta krävs det skickliga guldsmeder som gör ett bra förarbete och vet vilka förutsättningar som krävs för att ett bra fattningsjobb ska kunna utföras.

Så det är ett sant nöje att jobba med två så kunniga och erfarna guldsmeder som Jenny och Anders som har en balanserad unik design och siktet inställt på kvalité!

Juvelfattarmästare

Magnus Svärd