smaragd

Vad betyder Smaragd?

Namnet smaragd har sitt ursprung från det semitiska ordet izmargad, som betyder grön, sedan genom grekiskans smaragdos och latinets smaragdus.

Smaragden sägs vara en sten som symboliserar varaktig kärlek, och ska bringa sin bärare klarhet, visdom och förnuft. Smaragden är även en symbol för vår och dess spirande grönska och samtidigt står den också för hopp.

Smaragds historia

Ända sedan Cleopatras tid så har Smaragd varit en uppskattad ädelsten. Dess unika färg och det faktum att den är så pass sällsynt har gjort att den prisats högt.

Cleopatras smaragdgruvor, som var mycket berömda, var till en början den enda källan. Denna kontrollerades först av egyptierna, därefter av romarna och sedan av turkarna.

När Sydamerika utforskades av spanjorerna upptäckte de 1558 en ny källa i Colombia. Smaragderna de fann i Muzo var av en otrolig kvalité och många av exemplaren som skickades hem till Europa hamnade i kungligheternas juvelsamlingar.

Vad är en Smaragd?

Fyndorter

Än idag står de Colombianska gruvorna starka när det gäller jakten på det gröna guldet. 

Genom åren har det dock kommit nya utmanare. Ett exempel är Zambia som producerar stora mängder av smaragder, men mycket få av dessa stenar går att jämföra i kvalité med de Colombianska.

Stora mängder bryts även i Brasilien, här har stenarna ofta en djup färg men det är sällsynt med stenar som har en bra klarhet.

Rent kvalitetsmässigt så finns det bara två platser i världen som utmanar Colombia.

Det finns en historia om en gruva i Afghanistan som inte kan bekräftas men som ändå är talande för den kvalité på smaragder som funnits där. Det sägs att de smaragder av högsta kvalité därifrån köpts upp av handlare från Colombia. Dessa stenar har i sin tur sålts vidare som Colombianska smaragder av högsta kvalité.

1956 så upptäcktes en gruva i Zimbabwe som idag är legendarisk. I flera decennier så utvanns här Smaragder med en otrolig kvalité. De hade en väldigt hög koncentration av krom, det grundämne som ger smaragden dess gröna färg, kombinerat med en sådan exceptionell kvalitet att de flesta stenar inte ens behövde oljebehandlas. De finaste smaragderna från Sandawana kunde säljas för långt över 50 000 dollar per carat.

Smaragd i Europa

Längs en stenstrand vid en vacker sjö i vårt grannland Norge någon timmes bilresa norr om Oslo ligger norra Europas enda smaragdfyndighet.

Efter att ha betalat markägarna några tior kan man tillbringa en dag på stranden, bada, klättra uppför rasmassorna som vällt ner från gruvöppningarna högre upp på strandsluttningen och sila strandgruset mellan fingrarna. Då och då blinkar en grön, genomskinlig smaragdkristall till.

Smaragder

Smaragden som smyckesädelsten

Smaragder är känsliga för tryck och stötar men anses ändå som stenar som går att använda vid smyckestillverkning. Smaragder är också värmekänsliga.

Dessa egenskaper kommer förmodligen av att inneslutningar, sprickor såväl som håligheter och fasta orenheter inuti stenen, alltid bildas då smaragdkristallen växer. Detta är också skälet till att orenheter är accepterade i högre grad i smaragder än i de flesta andra ädelstenar.smaragdring

Den allra högsta kvalitetsgraden på en smaragd brukar benämnas ”oil drop”, då dessa smaragder har en lysande intensivt djupgrön färg och en klarhet lika absolut som en grön oljedroppe. Dessa ädelstenar är bland de absolut dyraste på jorden.

Helt rena smaragder, utan vare sig inneslutningar eller yttre orenheter, existerar knappt i naturen. Vanligast är en typ av inneslutningar som anses typiska för smaragder, så kallade jardins. Inneslutningarna behöver inte ha en enbart negativ inverkan på stenens skönhet, i rätt mängd kan de ge stenarna en naturlig touch samt en känsla av att blicken tycks drunkna i stenens djup.

Om inte annat kan visas bör man ta för givet att en smaragd har behandlats med olja för att osynliggöra sprickor. Detta har blivit en accepterad behandling på samma sätt som värmebehandling av safirer och rubiner.