Skötselråd ringar och smycken

Ni kanske precis har fått era drömmars förlovningsring levererad eller så har Ni ett smycke sen tidigare och undrar hur detta ska skötas på bästa sätt.

För att din ring eller ditt smycke ska skänka dig glädje i många år framöver så är det viktigt att du tar hand om dem.

Smycken är till för att användas men med användning så kommer även slitage.

På ett hängsmycke kan exempelvis öglan utsättas för nötning och bör därför ses över emellanåt, i synnerhet om det används dagligen.

Armband utsätts också för så kallad mekanisk nötning och slitage brukar ske mest vid låset.

När det gäller ringar som används dagligen, t.ex förlovningsringar och vigselringar så är det framförallt infattning av eventuella stenar som utsätts för slitage i form av nötning.

När Ni köper en ring från Jewellery by Jenny så får ni kostnadsfri översyn av era ringar en gång under första året, det är sedan klokt att med jämna mellanrum se över infattningarnas skick hos en guldsmed.

Ett års kontroll

Hur man sliter sina smycken varierar från person till person.

När Ni köpt en förlovningsring eller vigselring från oss så rekommenderar vi Er att göra en översyn efter 1 år. Den första översynen bjuder vi på!

Vid kontrollen så kan vi se hur mycket just du sliter på din ring och ge dig råd om hur ofta du bör lämna in den för översyn.

Vissa behöver lämna in ringen vartannat år och andra kanske vart fjärde år.

Hur du sliter på din ring kan ha att göra med hur din vardag och ditt arbetsliv ser ut.

Glanol metal polish

Putsning av smycken

Många smycken har till en början en blank och högglanspolerad yta vars glans efter en tids användning minskar, detta går att åtgärda enkelt själv hemma.

Glanol metal polish är din bästa vän för att fräscha upp ett smycke.

Ta en bomullsduk med lite Glanol på, sen är det bara att sätta igång och gnugga tills ert smycke glänser igen.

Glanol fungerar utmärkt på guld, silver, rostfritt, krom, mässing mm. När Ni är nöjd med poleringen av smycket så kan det tvättas rent.

Glanol kan köpas via oss på Jewellery by Jenny för 100 kr per tub, kontakta oss via jenny@fors.org vid intresse.

Rengöring av smycken

rengöring-förlovningsringGuldsmycken med diamanter går bra att rengöra själv.

Lägg smycket i en liten skål med hett vatten och lite YES handdiskmedel. När smycket fått ligga i vattnet i ca 10 minuter så ta upp det och borsta rent det med en mjuk tandborste innan Ni sköljer av det. Är ert smycke en ring så bör Ni vara lite extra noggrann inuti ringen och under stenarna där mycket smuts kan fastna.

Om smycket är slitet så kan stenar lossna vid rengöring så håll er därför över något som tex en skål utifall detta skulle hända.

När Ni har borstat rent med tandborste så är det dags för att skölja av smycket och sedan lägga det för att torka. Även vid avsköljning kan det vara klokt att ha en skål under utifall någon sten lossnar vid detta moment.

Opaler och smaragder är ädelstenar som är känsliga för upphettning och avkylning, därför är det bäst att överlämna putsning och rengöring av dessa till en guldsmed. Även smycken med pärlor ska hanteras försiktigt då dessa inte skall utsättas för putsmedel eller rengöringsvätskor. Ni gör därför klokast i att även lämna smycken med pärlor till en guldsmed för uppfräschning.

Vid minsta tveksamhet när det gäller ett smycke och vilken typ av hantering det tål så bör en guldsmed kontaktas.

En sten är lös!

Om du uppmärksammar att en sten är lös i ditt smycke så bör du kontakta en guldsmed omgående.

Diamanten är hårdare än metallen vilket gör att en lös sten fungerar som en såg. Sakta men säkert kommer den såga sig ut genom metallen om det inte åtgärdas.

Att en sten blir lös kan ha många olika orsaker. Det kan vara slitage av materialet som håller fast stenen eller kanske ett slag eller att man har fastnat i en klo.

Hör av Er till oss så hjälper vi Er med att se vad som behöver åtgärdas.

När bör jag inte använda en ring?

Mitt råd till mina kunder är att använda sitt sunda förnuft, det kommer man långt med.

Bergsklättring och trädgårdsarbete är exempel på sådant som inte bör utföras med ringar på.

Metall mot metall kan ge fula märken så exempelvis träning med redskap som hantlar är något jag avråder från.

Är du osäker så hör av dig till oss så kan vi ge Er råd.