Unika förlovningsringar i platina, den ädlaste av de ädla!

Redan 1557 beskrivs ett metalliskt grundämne av den italienske humanisten Julius Caesar Scaligers som beskriver en mystisk metall som återfunnits i gruvor i Centralamerika. Namnet platina betyder på spanska ”litet silver”  vilket troligen härstammar från denna ädelmetalls vackert vita färg.

Sedan länge så har platinan på grund av dess egenskaper ansetts som den dyrbaraste och exklusivaste av ädelmetallerna. Egenskaper så som att platinan inte oxiderar (förändrar sig i luften) eller vid uppvärmning samt metallens härliga tyngd (specifik vikt 21.4 jämfört med 18 k guld ca 16.0) ger en extra känsla till förlovningsringar och smycken tillverkade i platina. Sammantaget så ger detta platinan en självklar plats på tronen av ädelmetaller.

Våra förlovningsringar i platina

förlovningsring platina

Den platina som vi arbetar med vi tillverkning av smycken består av 95% ren platina samt 5% tillsatta metaller, så kallade legeringsmetaller. De metaller som vanligtvis används är wolfram och koppar, legeringen med wolfram är hårdare och den vi främst använder.

Att smida en förlovningsring i platina skiljer sig från att tillverka en förlovningsring i guld. Platina är en seg metall vilket gör den mer tidsödande att arbeta med, moment som slipning och putsning tar ungefär fyra gånger så lång tid i platina jämfört med motsvarande smycke i guld. Något som även skiljer är hur en förlovningsring i platina sammanfogas. En guldring sammanfogas genom traditionell hårdlödning, för bästa resultat när det gäller sammanfogning av platina så krävs svetsning.

Metallens seghet och hårdhet förväxlas ibland med att platina inte får några repor och märken vid användning. Detta stämmer dock ej, även en ring i platina får vid normalt slitage små repor och märken. Metallen seghet gör dock att den lämpar sig mycket bra i juvelsarbeten så som enstensringar där segheten kommer till sin nytta i tunna klor som i exemplet av ringen I do (se bilden).

Vi tillverkar alla typer av förlovningsringar, vigselringar och andra smycken i platina helt utifrån era önskemål samt budget. Tillsammans med Er skissar vi upp förslag i CAD.

För den som inte nöjer sig med att sätta en guldkant på tillvaron så rekommenderar jag varmt en unik förlovningsring platina!

För dagspriser på släta förlovningsringar i platina, testa vår PRISKALKYLATOR