Guldsmed online

Guldsmed online

Vi lever i en tid då det mesta kan göras på nätet. Allt från att handla vår mat online och få den levererad till vår dörr till att ha ett läkarbesök hemma i soffan via en app. Nu kan du även träffa din guldsmed online!

Många gånger kan det vara väldigt bekvämt att ha möjligheten att kunna uträtta saker från den plats du själv är på.

Detta är något vi har tagit till oss och grunden till att vi börjat erbjuda onlinemöten med vår guldsmed.

Kanske letar du efter en guldsmed i Göteborg eller Norrland men hittar inte någon i närheten eller så finner du dig kanske inte tiden att ta dig iväg för ett fysiskt besök i vår ateljé även om du hade önskat.

Då är våra onlinemöten perfekta!

Hur går ett onlinemöte till?

Genom en länk så kopplas du upp mot vår dator så att du ser vår skärm där vi ritar upp förslag utifrån de önskemål och den budget du har.

Under konsultationen så stämmer vi av via chatt eller telefon.

Vi använder oss av CAD program där vi ritar upp exempelvis era förlovningsringar och vigselring. Detta ger fotorealistiska bilder och gör det möjligt för vår guldsmed och Er som kund att tala samma språk. Det suddar också ut risken för missförstånd.

Hur lång tid tar ett onlinemöte?

Ett möte med en guldsmed online tar 1-2 timmar, efter mötet så skickar vi över skisser samt offert till Er. Mitt råd är alltid att åtminstone sova på saken innan ett beslut tas.

I det fall det dyker upp funderingar med mindre justeringar så har vi kvar skisserna som går att justera.

Fördelen med att vända dig till en guldsmed

Det finns flera fördelar med att kontakta en guldsmed när du ska låta tillverka ett smycke.

Som guldsmeder är vi utbildade i att tillverka smycken och vet också hur exempelvis en förlovningsring som skall bäras dagligen blir påverkad av slitage. Vi kan ge råd utifrån vår kunskap om vad som både är vackert och tål att bäras.

Jag själv är guldsmedsmästare och i min släkt har det funnits guldsmeder ända så långt tillbaka som 1806. Detta gör att vi genom generationer har samlat på oss kunskap som Ni som kund får ta del av.

Vi tar emot bokade onlinemöten alla dagar i veckan mellan 9-21 vilket gör att du kan välja en tid som passar dig.

Ni är varmt välkomna för tidsbokning.

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Vad betalar för det låga priset?

Igår kunde vi läsa en artikel på Aftonbladet med rubriken ”Smycket från Kina innehöll farligt gift”.

Tyvärr så kan jag inte påstå att jag är förvånad över det som det rapporteras om i artikeln.

Det smycken som hade köpts via Wish innehöll 1.500 gånger mer kadmium än vad som är tillåtet i Sverige.

I Sverige började vi reglera användandet av kadmium, nickel och bly redan under början av 80-talet.

På livsmedelsverkets hemsida så kan jag läsa följande om tungmetallen Kadmium.

Är kadmium farligt?

Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna. Om du får i dig mycket kadmium under en längre tid kan njurarna skadas. Risken för benfrakturer kan också öka. Kadmium anses även vara cancerframkallande.

Varför är jag då som guldsmedsmästare inte förvånad över detta?

Det är alltid någon eller något som betalar för ett lågt pris.

Det kan vara vår miljö, arbetsförhållanden, kvalité, design, materialet eller en kombination av dessa. 

Men en sak är säker, ett lågt pris har alltid en förklaring.

Närproducerat Svenskt hantverk med kvalité i fokus

Mitt fokus när jag tillverkar mina smycken är att ha kvalité som en genomgående röd tråd. 

Genom att använda återvunna ädelmetaller och få mellanhänder så ser jag till att påverka vår miljö så lite som det är möjligt.

Med egen produktion i min egen guldsmedsverkstad så har jag både kontroll över vilka material vi använder, arbetsförhållanden för mig och mina samarbetspartners samt vilka tillvägagångssätt vi använder vid tillverkningen.

Gör ett aktivt val när du köper smycken

Som kund så har du möjlighet att påverka.

Genom att välja kvalité före kvantitet.

Genom att välja närproducerat Svenskt hantverk istället för massproducerade importerade smycken.

Tennisarmband

Tennisarmband vitguld

Ett tennisarmband eller rivierarmband som det även kallas är ett armband med diamanter infattade längs med hela armbandet.

Detta smycke är en riktigt exklusiv klassiker.

I all sin enkelhet så har armbandet en gnistrande elegans som är svår att motstå!

Tennisarmbandets historia

Diamantarmband av olika slag har funnits länge men det var först 1987 som denna typ av armband fick sitt namn (tennis bracelet).

Under US Open spelade tennisproffset Chris Evert en legendarisk match, i alla fall för smyckesvärlden.

Med sin ökända tvåhandsfattning så har hon redan vunnit US Open sex gånger. 1987 avbryter hon en match mitt i spelet efter att ha tappat sitt armband med diamanter. När armbandet har hittats så fortsätter matchen.

Efter matchen är avslutad så intervjuas Chris Evert och självklart kommer frågan upp på bordet kring vad som gjorde att matchen avbröts. ”I dropped my tennis bracelet” svarar hon.

Kända spelare som Serena Williams och Gabriella Sabatini har sedan dess setts bära denna typ av armband när de spelar tennis.

Tennisarmband roséguld

Många kvinnor har tennisarmband på sin önskelista på grund av att de passar till det mesta. De är lika snygga till t-shirt och jeans som till en aftonklänning.

Våra tennisarmband

Vi tillverkar rivierarmband och andra typer av diamantarmband utifrån era önskemål. Välj mellan vitguld, rödguld, roséguld, gulguld eller platina.

Vid ett bokat besök så mäter vi hur långt armbandet bör vara. Är armbandet en gåva så går längden att justera i efterhand.

Tennisarmband gulguld

Utifrån detta så tar vi sedan fram förslag anpassat till önskemål samt budget. Stenarna i våra i dessa diamantarmband är av kvalité W,Si men går även att få i högre kvalité om så önskas.

Är du intresserad av ett tennisarmband eller någon annan form av diamantarmband så kontakta oss gärna mer för information.

Kontakta oss på jenny@fors.org eller 073-526 16 31 för mer information.

Varmt välkommen!

Jenny Fors Gentele

Guldsmedsmästare

Sverige stannar

Sveriges första match i jakten på guld.

Vi hejar självklart på det svenska landslaget och håller alla tummar för att vi vinner den här första matchen och att det går fortsatt bra i turneringen!

Hur tror du att det går mot Sydkorea?

Jag är ingen fotbollsfantast men jag tycker det är roligt att följa när Sverige spelar i en större turnering som denna.

Spännande att se också hur det går för ett svenskt landslag utan Zlatan. Är det en nackdel att inte ha med en sådan superstjärna eller är det kanske en fördel?

Det blir verkligen upp till bevis nu!

Lilltjejen här hemma är klädd i gult och blått dagen till ära!

Nu kör vi! Heja Sverige!

Putsning ring

putsning ring
När din ring är nyköpt så kommer den både glittra och glänsa. En högblank och nyputsad guldring är verkligen något speciellt.När ringen sedan används så kommer den få små repor. Är det en bred och kantig ring så kommer det vara tydligare än på en smalare med mer rundad form. En putsning av din ring är vad som behövs!Även en ring med en matterad yta kan behöva snyggas till. Reporna gör en matt yta mindre matt och en blank yta mindre blank. Skulle halva ringen vara blank och den andra halvan matt så kommer de ungefär få samma utseende efter en tid.putsning ring

Polera ringar

Har din ring fått fula märken och repor så går det i de flesta fall att få den blank igen.Bilden ovan visar en ring med diamanter som har fått en hel del repor och märken.Med ett slippapper (smärgelduk som vi kallar det) så går vi över ytan. Därefter används en sliptrissa på slipmaskinen och till sist poleras ringen för att få upp glansen igen.Har du lyckats få ett djupare hack eller märke så kan vi laga det med laser. Med denna kan vi fylla i skador innan slipning och polering.Är ringen i vitguld och Ni önskar den ytbehandlad så kan vi även utföra detta. Detta kallas för rhodiering och ger vitguldet en vitare yta som är mer lik platina.Nedan ser Ni resultatet efter att vi gått över ringen, som ny eller vad säger Ni?polering ring

Översyn av ringen

Att se över en ring som används dagligen är viktigt för att förlänga dess livslängd. Precis som en bil som körs dagligen så måste en ring in på service mellan varven.Lämna in era ringar för putsning och översyn av stenarnas ingattning, det är ett bra sätt att försäkra sig om att de kommer hålla i många år.

Tips för att hålla din ring snygg

  • Guld är mjukare än exempelvis sten och järn. Ta av ringen om du går på gym, klättrar i berg eller arbetar i trädgården
  • Se över dina ringar mellan varven för att försäkra dig om att stenarna sitter som de ska.
  • Rengör din ring hemma! Lägg ringen i en kopp med varmt vatten från kranen och några droppar YES dikmedel. Ta sedan en tandborste och borsta rent. Skölj av ringen. OBS gäller guldringar med diamanter.

Putsning ring – vi hjälper dig!

Vi utför översyn, putsning samt polering av alla typer av ringar.Vi ordnar det på 1-3 arbetsdagar!Kontakta oss på jenny@fors.org eller 073-526 16 31 för mer information.Varmt välkommen!Jenny Fors GenteleGuldsmedsmästare

Månadsstenar

Månadsstenar

Månadsstenar är något som länge har fascinerat oss människor.

Det är en gammal tradition att ge bort månadsstenar som en gåva vid exempelvis dop eller födelsedagar.

Men det är inte alltid helt lätt att veta vad som är rätt ädelsten för just din månad.

Månadsstenar- historia

Sedan urminnestider så har månadsstenar spelat en större eller mindre roll i olika kulturer.

Inka och Aztekindinaerna, antika Grekland, Rommarriket och Persien var alla fascinerade över ädelstenar och deras krafter.

Det som är gemensamt är att man tillskrev ädelstenarna olika krafter så som att de var stärkande och helande.

På grund av att mystiken kring dessa ädelstenar skapades i olika civilisationer så finns det även olika system för dem.

Tibetanska månadstenar – en mytologi med tusentals år på nacken

Bibliska månadsstenar – kommer från det gamla testamentet och åsyftar de tolv stammarna av Israel

Ayuervediska månadsstenar – indiansk mytologi med stark anknytning till naturmedicin

Zodiakstenar – månadsstenar som är knutna till astrologin, och de tolv stjärntecknen i zodiaken.

1870 gjordes ett första försök av Tiffany & Co att skapa en standardisering för månadsstenarna som byggde på den gregorianska kalendern. Försöket misslyckades men 1912 så enades The American national association of jewelers om en lista med ädelstenar. För att göra månadsstenar tillgängliga för alla så inkluderades flera olika ädelstenar i olika prisnivåer.

Sedan 1912 har listan uppdaterats flertalet gånger, den senste uppdateringen gjordes 2016.

Det som vi idag förknippar med månadsstenar kommer främst från astrologin och de bibliska månadsstenarna.

MånadModerna
månadsstenar
JanuariGranat
FebruariAmetist
MarsAkvamarin
AprilDiamant
MajSmaragd
JuniPärla, Månsten, Alexandrit
JuliRubin
AugustiPeridot, Spinell
SeptemberSafir
OktoberOpal, Turmalin
NovemberTopas, Citrin
DecemberTurkos, Blå Zircon, Tanzanit

De olika ädelstenarnas betydelse

Januari: Granat = uthållighet, sanning

Februari: Ametist = uppriktighet

Mars: Akvamarin = mod

April: Diamant = oskuld, ljus

Maj: Smaragd = lycka, framgång i kärlek

Juni: Pärla = skönhet

Juli: Rubin = kärlek, kyskhet

Augusti: Peridot = glädje

September: Safir = tillgivenhet, kärlek

Oktober: Opal = hopp

November: Topas = trohet

December: Turkos = framgång, avvärjer äktenskapliga bråk

Månadsstenar som gåva

En ädelsten är en utmärkt gåva med tanke bakom. Du kan ge ett smycke med en månadssten som present till någon som fyller år, någon som döps eller kanske som en mammagåva med barnets månadsten.

Men det är faktiskt en gåva som fungerar vid de flesta tillfällen så som konfirmationer, studenter, bröllopsdagar, julklappar.

Kanske vill du ge ett smycke med en ädelsten till dig själv?

Vi hjälper Er att designa ett unikt smycke utifrån era önskemål!

Det går att tillverka smycken med månadsstenar  av alla de slag till exempel i form av hängsmycken, ringar, armband mm.

Vill du skapa ett smycke med en månadssten?

Kontakta oss på jenny@fors.org eller 073-526 16 31 för mer information.

Varmt välkommen!

Jenny Fors Gentele

Guldsmedsmästare

Färgsprakande ring

Designa egen ring

designa egen ring färgstenarDesigna egen ring, varför inte en riktig färgklick?

Det går inte att få för mycket färg i vardagen! Speciellt inte för oss här uppe i norr där vi har ett lite gråare väder än andra delar av världen.

Ringen Candy är en riktigt färgsprakande ring som piggar upp även de gråaste av dagar!

Modellen är uppbyggd som en bukett av olika färgstenar av olika form och storlekar.

Kombinationerna är nästintill oändliga vilket gör att varje ny ring av denna modell är helt unik och på så vis kan du själv designa egen ring.

Designa egen ring

Under ett bokat besök i vår ateljé så väljs de stenar som ringen ska tillverkas av ut. Utifrån stenarnas storlek och form så ritas sedan ringen upp tillsammans med kunden. På så vis får man själv vara med och påverka det slutgiltiga utseendet på ringen.

Välj mellan om Ni önskar den i vitguld, rödguld, roséguld eller platina.

Mellan färgstenarna placeras briljantslipade diamanter ut för att förhöja ringens design ytterligare.

I skenan går det välja att få stenar infattade i pavé men ringen går även att beställa utan dessa stenar.

Boka ett besök i vår ateljé

Har du fallit pladask för ringen Candy eller vill du vara med och designa en ring helt utifrån dina önskemål?

Under bokade besök och onlinemöten så ritar vi upp förslag. Vi utgår från hur Ni önskar att ringen ska se ut och ritar upp olika förslag. Våra möten tar normalt 1-2 timmar och då brukar vi hinna med ungefär 2-5 olika alternativ. Vissa gånger är det samma modell men med små variationer och andra gånger kan det vara helt olika modeller som ritas upp.

färgstensring


coctailring egen design

Kvalité framför kvantitet

Alla våra smycken stycktillverkas och vårt fokus ligger alltid genomgående på kvalité.

Varför är då detta med kvalité så viktigt för mig som guldsmedsmästare?

Jag vill att de smycken jag tillverkar inte enbart ska vara vackra när du som kund hämtar ut din beställning.

Jag vill att de ska hålla sig vackra och tåla att användas, här har kvalitetstänket en väldigt stor roll.

Designa egen ring – vad kostar det?

Många frågar varför jag inte skriver ut priser på mina produkter eller de bilder jag lägger upp här på hemsidan, facebook och instagram.

Då alla våra smycken stycktillverkas på beställning så finns det alltid någon som bär smycket som finns på bilderna.

I respekt mot de som beställt smycket så skrivs inte priser ut offentligt, i vissa fall har smycket exempelvis varit en gåva.

Undrar Ni över priser så svarar vi mer än gärna i privata meddelanden på facebook och instagram. Det går även bra att ställa prisfrågor i vår chatt, via mail eller slå oss en signal.

När vi ritar upp förslag under bokade besök och onlinemöten så hör vi oss för om ungefärlig budget så att vi har något att förhålla oss till.

Jenny Fors Gentele

Guldsmedsmästare och smyckesdesigner

Storleksändring helalliansring

storleksändring av ring
Att ändra en helalliansring i storlek är något som är ganska komplicerat och många gånger får man höra att det helt enkelt inte är möjligt att göra.Om det inte görs på rätt sätt så kan det även innebära problem i framtiden med stenar som lossnar till exempel.Som guldsmedsmästare så har jag den kunskap som krävs för att göra en storleksändring av en helalliansring. Jag har även tillgång till lasersvets vilket är till en väldigt stor hjälp vid denna typ av arbete.För en tid sedan fick jag in denna helalliansring som behövde minskas i storlek då kunden upplevde att den var för stor. Storleksändring helalliansringRingen är i rödguld och stenarna i ringen är granater. Jag kan även utföra storleksändringar på ringar i andra material så som vitguld, roséguld, silver och platina. När det gäller typ av stenar så går det lika bra att justera storleken på alliansringar med andra stenar exempelvis diamanter.

Storleksändring helalliansring – hur går det till?

Vid inlämningen av ringen så mäter vi noggrant vilken storlek ringen skall ändras till. Det går lika bra att öka storleken som att minska den. Storleksmätning helalliansVi sågar därefter upp ringen och sätter i eller tar bort så mycket som behövs för att få korrekt storlek. I den mån det går försöker man öka eller minska med samma mått som exempelvis en sten, två stenar etc för att kunna få en så snygg storleksändring som möjligt.Ändra storlek helallians ringNär ringen är uppsågad så sätts en bit i eller så tas en bit bort beroende på om ringen ska ökas eller minskas i storlek. Med vår lasersvets sammanfogas materialet igen. Fördelen med laser är att det endast blir varmt precis där vi arbetar. Detta gör att stenarna inte utsätts för onödiga risker.Om ringen ökas i storlek kan det behöva kompletteras med stenar. Vår juvelfattare Magnus Svärd är den enda juvelfattaren i Sverige med mästarbrev och kan därmed sätta i stenar så det stämmer överens med tidigare infattningsarbete.När ringen är färdigställd så putsas den av. Vi ser även över så att infattningen inte har påverkats av storleksjusteringen och att stenarna sitter som dom ska.Ändring storlek alliansringHar du en helalliansring som behöver ändras i storlek så gör vi detta på 1-3 dagar. Jag arbetar som guldsmed i Stockholm. Det går bra att boka besök i min ateljé alternativt skicka ringen till mig för storleksändring.Börja med att maila bild på ringen till jenny@fors.org eller mmsa till 073-526 16 31 så kan jag ge en prisindikation.Varmt välkommen!Jenny Fors GenteleGuldsmedsmästare

Bröllopsdag

Er bröllopsdag är en högtid och en dag att påminna varandra om varför Ni gifte er. Se till att fira dagen och spendera den tillsammans!

Det finns många olika sätt att fira sin bröllopsdag, det kan vara genom en fin middag tillsammans, kanske en resa som skapar nya minnen eller så kan dagen firas med en fest!

Vissa par ger par varandra en gåva varje bröllopsdag. Exempelvis kan man låta varje årsdags gåva följa temat för benämningen av årsdagen. En annan variant är att ge exempelvis ett smycke som går att uppdatera med en ny sten varje år.bröllopsdagVi har själva designat ringarna Anniversary vilket är en form av årsringar där man bygger på med en ny ring varje år!

Dessa ringar går att beställa i 18 k vitguld, roséguld, gultguld samt platina. Varje år så uppdaterar Ni med en ring som är graverad med namnen på de olika årsdagarna, det går även att lägga till personlig gravyr eller stenar om Ni önskar.

bröllopsdagar

Vet Ni förresten vad Er senaste bröllopsdag har för namn? I listan nedan kan Ni leta upp namnet!

Att varje bröllopsdag har ett namn är en tradition med gamla anor, på mitten av 1700-talet så började vi i Sverige att fira bröllopsdagar. Till skillnad från idag så firades ofta bröllopsdagen i den kyrka paret gifte sig i och kallades för jubelbröllop. Bakgrunden till detta finner vi i festligheter som påven höll och som hade inspirerats av Bibelns judiska jubelår 1300.

Av alla bröllopsdagar som firas så är guldbröllopsdagen den som har hängt med längst!

Namnen på bröllopsdagarna är olika i olika kulturer, även i Sverige finns det en viss variation på benämningarna och ingen officiell lista med bröllopsdagarnas namn.

1Bomullsbröllop
2Pappersbröllop
3Läderbröllop
4Blomsterbröllop
5Träbröllop
6Sockerbröllop
7Yllebröllop
8Gummibröllop
9Linnebröllop
10Tennbröllop
11Stålbröllop
12Sidenbröllop
13Spetsbröllop
14Elfenbensbröllop
15Kristallbröllop
20Porslinsbröllop
25Silverbröllop
30Pärlbröllop
40Rubinbröllop
45Safirbröllop
50Guldbröllop
55Smaragdbröllop
60Diamantbröllop
65Krondiamantbröllop
70Stenbröllop
75Järnbröllop