Släta förlovningsringar – en gammal tradition

släta förlovningsringar

Släta förlovningsringar och traditionerna bakom dem.

En förlovning är en form av tillkännagivande av en relation mellan två personer och är ofta första steget inför ett äktenskap eller registrerat partnerskap.

Traditionerna har på senare år suddats ut och vi har influerats av andra religioner, kulturer och länders traditioner. Idag finns det par som enbart förlovar sig, de som hoppar över förlovningen och gifter sig direkt samt de som följer den Svenska traditionen.

Släta förlovningsringar – en svensk tradition

I Sverige har vi haft en lång tradition av att utbyta förlovningsringar som sedan bärs på vänster ringfinger. Dessa förlovningsringar var förr alltid klassiska släta förlovningaringar men idag ser vi även här en väldigt stor variation.

Vi har exempelvis inspirerats av andra länder där oftast förlovningsringen är den mer utsmyckade. De flesta kvinnor idag önskar faktiskt någon eller några diamanter även i sin förlovningsring.

Det varierar också vilken hand som en förlovningsring bärs på. I Sverige, Finland, Storbritannien och USA bärs förlovningsringarna på vänster hand. I exempelvis Danmark och Tyskland bär de förlovningsringar på den högra handens ringfinger.

Det är enbart i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna och Brasilien där båda parterna får varsin förlovningsring.

Ringarna graveras vanligen invändigt med respektives namn samt datum för förlovningen.

Den släta herringen

Släta förlovningsringar är idag mest något som vi ser som en herring då damringarna börjat bli allt mer utsmyckade med stenar.

Men även här ser vi en förändring där männen vågar ta ut svängarna allt mer. Idag ser vi släta ringar för herrar som görs mer personliga med exempelvis handgravyr.

Om du är osäker på hur du vill att dina ringar ska se ut så kan du alltid börja med en slät ring som förlovningsring. En slät ring går nämligen att uppdatera i framtiden med stenar eller gravyr.

Jag brukar säga att en ring som ska bäras dagligen inte alltid behöver vara helt färdig, det kan vara kul att kunna bygga vidare på den i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *