Historia

Fram till 1911 kallades denna ädelsten helt enkelt rosa beryll, alternativt något av de äldre namnen rosterit, vorobievit eller worobieffit.

Det var 1911 som Tiffany & co gav uppmärksamhet åt den vackert ljusrosa beryllvarianten. Namnet Morganit fick ädelstenen efter den kända bankiren JP Morgan i New York.

Den vackert laxrosa färgen och slående klarhet samt faktumet att morganiten finns i storlekar som passar för hängsmycken och örhängen har gjort ädelstenen till en uppskattad och ganska välkänd ädelsten.

rå morganit

Vad är en Morganit?

Många av Er kan ha hört talas om ädelstenar så som Smaragd och Akvamarin. Detta är ädelstenar som ingår i beryllgruppen och som under en lång tid har varit populära i smycken.

Färgen i en beryll skapas av föroreningar som tränger in i kristallen. En beryll som förorenats med krom får en grön färg och kallas då Smaragd. Förorenas den istället med järn så kan en akvamarin skapas.

I naturen händer det även att beryllen förorenas med något som heter Mangan och då skapas en rosa färg – Morganiten har sett dagens ljus!

Fyndorter

Oftast nämns Brasilien som den klassiska fyndorten. Utan tvekan så har Brasilien under många år producerat ett stort antal fynd av vackra Morganiter med god kvalitet, färg och storlek.

Den tidigaste betydelsefulla fundorten finner vi dock inte i Brasilien.

 

I en arkiverad artikel från New York Times år 1911, mer exakt från dagen efter att den rosa beryllens nya namn offentliggjorts berättar G. F. Kunz om fyndigheter av utmärkt kvalité på Madagaskar.

”This gem, which was discovered in its perfection during the present year, differs from other beryls in that it fluorescences an intense cherry red when exposed to the X-rays. It is found in magnificent gems, weighing from 1 carat to 100 carats each. It is found principally in the mountainous region of Mount Bity, an island on the coast side of Madagascar.”

Än idag är Madagaskar en fyndort för vackra Morganiter!

Ytterligare en fyndort finns i soliga Kaliforninen nämligen i Pala som ligger i San Diego County.

Här hittades tidigt både Morganiter, Kunziter och Turmaliner.

En annan del av USA som producerat fantastiska exemplar av Morganit är Maine. En uppmärksammad Morganit som vägde hela 23 kilo kom just från Main och kallades ”The rose of main”

Världens största Morganit har sitt ursprung på Madagaskar. Idag finner Ni denna sten som väger hela 598,7 carat, på British Museum. Den är en symbol för att Madagaskar alltid kommer vara Morganitens hemland även om nya fyndorter har uppkommit runt om i världen.morganit

Morganiten som smyckesädelsten

Morganiter är väldigt klara ädelstenar vilket gör att slipningen och poleringen av stenen är mycket viktig för att få fram dess skönhet. Skönheten hos en Morganit med en intensiv färg kan gå helt förlorad av en dåligt utförd slipning.

För att skapa vackra smycken med Morganiter så är vi därmed mycket noggranna med att välja ut stenar som har en högkvalitativ slipning.

Morganiten som ädelsten fungerar mycket bra i smycken så som örhängen och hängsmycken

Även i ringar så som förlovningsringar och vigselringar kan man använda sig av denna ädelsten.

När vi designar smycken med Morganiter så eftersträvar vi alltid att förhöja stenen genom utformningen av smycket.

Att använda exempelvis små vita diamanter vid sidan av en Morganit kan höja upplevelsen av den vackert rosa färgen till oanade höjder.