Förlovningsringar – ett bevis på kärlek

Förlovningsringar är ett bevis på kärlek mellan två människor och en tradition som går långt tillbaka i tiden.

Förlovningen ses som ett tillkännagivande av en relation som avser leda till äktenskap eller registrerat partnerskap. Tidigare var traditionen sådan att det högst ett år efter att förlovningsringar utbyts så skulle bröllop gå av stapeln. Idag så finns det par som enbart förlovar sig, de som väntar flera år med bröllop eller enbart har vigselringar – reglerna och traditionerna är idag mer utsuddade och vi ser alla varianter.

Förlovningsringar i Sverige

förlovningsringar

Vid förlovningen så växlar man enligt traditionen i Sverige förlovningsringar, dessa bärs på vänster ringfinger och förr var de vanligtvis två släta guldringar. Det är faktiskt bara i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna och Brasilien där både mannen och kvinnan får en förlovningsring enligt tradition, i resterande länder så får mannen först en ring vid vigsel.

Olika traditioner kring förlovningsringar

Ute i världen ser vi olika traditioner och i många länder är det förlovningsringen som är den mest utsmyckade. I Sverige brukar förlovningsringen däremot vara slät och vigselringen lite mer arbetad. I och med att världen blir mindre och mindre så ser vi idag även här alla möjliga kombinationer av förlovningsringar och vigselringar. Viktigt är dock att redan vid val av förlovningsring tänka framåt utifall Ni önskar att en matchande vigselring.

I ringen är vanligen ingraverat förlovningsdatum och namnet på den person man förlovat sig med. Ibland så förekommer att man graverar platsen där förlovningen ägde rum, men även andra texter förekommer.

När man är förlovad så är kvinnan mannens fästmö och mannen är kvinnans fästman.

Historik förlovningsringar

Det var först när kyrkan kom in i bilden som förlovningsringarna fick sin speciella betydelse i Norden.

Tidigare kunde ringen ingå i fästegåvan vid trolovning och giftermål men utan att vara någon huvudroll utan mer som en garanti för ”brudköpet”. Fästegåvan kunde bestå av olika typer av smycken och utöver ringar så var även armband, kedjor och broscher vanliga. Under denna tid var det i och med att paret räckt varandra handen under trolovningen som cermonin blev lagligt bindande.

Under medeltiden försökte kyrkan få sin vigsel erkänd som den enda rätta, men trolovningen enligt landskapslagarna levde kvar under 1500- och 1600-talen.

Vid införandet av kristendomen hävdade kyrkan att äktenskapet först skulle bli rättsligt bindande när både brud och brudgum sagt ja inför prästen och båda lovat varandra trohet. Dessa löften skulle beseglas genom ringväxling och prästens välsignelse. Kyrkan ville att giftermål och vigsel skulle vara deras ensak eftersom äktenskapet var en av de sju sakramenten.

Förlovningsring som symbol för troheten

Ringen som symbol för troheten var en uppfattning som kom från Medelhavsområdet där romarna sedan länge använde ringen som pant för ingångna avtal av alla de slag. Deras trolovningsring gjordes först av järn, ringar av guld började göras på 100-talet.

Olika typer av förlovningsringar

Släta förlovningsringar

Ringar

Bubly

Ring för frieri

Bead ring

Ring för frieri

Rope

Kombinationer

Ring med hjärta

Ringar

Valerie

Förlovningsringar män

Tvåfärgad herring

Förlovningsringar män

Handsmidd herring

Förlovningsringar män

Together

Förlovningsringar män

Curves

Enstensringar

Alliansringar

Flerstensringar

Diamantringar

Split vision

Flerstensringar

Dubbel haloring

Diamantringar

Inline

Färgstensringar

Art déco ring Viktoria

Flerstensringar

Band of love

Färgstensringar

Elise

Färgstensringar

Färgstensringar

Haloring Diana

Diamantringar

Split vision

Färgstensringar

Art déco ring Viktoria

Diamantringar

Hjärtat mitt

Diamantringar

Diamantring Royal

Färgstensringar

Elise

Färgstensringar

Flor

Färgstensringar

Beauty of eden

Stort utbud av förlovningsringar

Här finner Ni en mängd modeller av förlovningsringar, vigselringar eller bröllopsringar, diamantörhängen, armband, hängsmycken, halsband och andra smycken!

Vi tillverkar alla typer av smycken i vår verkstad, allt ifrån diamantringar till enklare släta ringar.

Denna sida är till för Er att inspireras inför valet av ert drömsmycke som vi tillsammans med Er designar under ett bokat besök i vår ateljé och guldsmedsverkstad eller via ett onlinemöte.

Vid frågor kring priser på någon av våra modeller eller andra funderingar så tveka inte att skicka oss en förfrågan så svarar vi snarast!

Dessa smycken kan varieras i oändlighet och anpassa helt till era önskemål då de stycktillverkas i vår verkstad.

Vad ska man tänka på vid valet av förlovningsring?

Mitt största fokus är alltid att ta fram något utifrån de önskemål och förutsättningar som Ni som kunder har dock utan att släppa fokus från kvalitén. Här nedanför kan Ni finna några råd kring vad som kan vara bra att ta sig en funderare kring innan ett besök hos guldsmeden. Hur man sliter sina smycken varierar från person till person. När Ni köpt en unik förlovningsring eller vigselring från oss så rekommenderar vi Er att göra en översyn efter 1 år. Den första översynen bjuder vi på!

Livsstil

Jag brukar säga till mina kunder att tänka på att det är en ring som ska användas dagligen. Fundera kring är vilken livsstil du har, det minskar risken för att du väljer en ring du kommer gå och störa dig på. Är du väldigt aktiv så kanske du ska välja en ring som inte är allt för nätt eller har en känsligare typ av infattning. Mitt råd till mina kunder är att använda sitt sunda förnuft, det kommer man långt med. Bergsklättring och trädgårdsarbete är exempel på sådant som inte bör utföras med ringar på.

En ring som ska bäras dagligen ska inte bara vacker utan den ska fungera i din vardag!

Budget

Det är viktigt att diskutera igenom en budget för era ringar, vad känns rimligt för Er. Jag brukar alltid höra mig för om budgeten i början av ett besök hos mig eller ett onlinemöte, på så vis hamnar vi i rätt prisklass. I de fall där önskemålen och budgeten inte riktigt stämmer med varandra så tar jag fram förslag där det kanske går att uppdatera med stenar i framtiden alternativt med andra typer av ädelstenar.

Eventuell vigselring

Redan vid valet av den unika förlovningsringen så bör du tänka ett steg till, vigselring. Vill du ha en sådan och hur ska den se ut på ett ungefär? Du behöver inte ha skrivet i sten hur din vigselring ska se ut men det kan vara bra att ha ett hum så att du inte målar in dig i ett hörn genom valet av förlovningsring. Jag brukar börja med att titta på hur brett du totalt vill att ringarna ska vara på ditt finger och sedan se hur du vill dela upp denna bredd. Två lika breda ringar eller en bred och en smal?

Ringstorlek

Den perfekta ringstorleken är ett ämne som det skulle kunna gå att skriva en bok om. Att veta vad som är din perfekta ringstorlek är i princip en omöjlighet innan du har burit din ring en tid. Som människor så förändras vi på grund av värme, hormoner etc och detta påverkar även våra fingrar. En av tre brukar ungefär få ändra sin ring i storlek just på grund av att de är människor. Ni behöver dock inte ligga sömnlösa på grund av detta. Hos oss ingår en fri justering av storleken under det första året!

Kvalité

Glöm inte bort vikten av kvalité i valet av förlovningsring! En ring som bärs dagligen kommer utsättas för både det ena och den andra och här är kvalitén avgörande. Våra ringar och smycken tillverkas alltid med kvalité i fokus.

Förlovningsringar för män

En herring kan se ut på många olika sätt. Kanske önskar du en klassisk slät förlovningsring eller något lite mer annorlunda. Kanske en ring med diamanter eller en personlig gravyr?

Vilken typ av förlovningsring eller vigselring du än söker så kan du få den tillverkad hos oss. Utifrån dina önskemål så tar vi fram förslag som ritas upp i CAD. Skisserna är ett utmärkt underlag som försäkrar att Ni får Er drömring.

Vi tillverkar förlovningsringar för män i 18 k vitguld, rödguld, roséguld, gultguld samt platina i alla tänkbara former.

Se våra förlovningsringar för män

Graverar Ni förlovningsringar?

Vi utför maskingravyr, vilket ingår i förlovningsringar beställda av oss. Ni kan läsa mer om gravering av ringar under gravyr.

Kan Ni göra sidenmatta eller hamrade förlovningsringar?

Vi tillverkar samtliga av våra förlovningsringar med alla typer av ytor. Hamrade, matta, grova eller blanka. Allt är möjligt och vid ett besök så kan vi tillsammans med Er ta fram en unik yta för era förlovningsringar utifrån vad Ni önskar.

Beställer Ni ringar men har inte möjlighet att besöka vår verkstad så kan vi skicka prov på olika typer av ytor, på så vis kan Ni i lugn och ro bestämma Er hemma.