Förlovningsringar – ett bevis på kärlek

Förlovningsringar är ett bevis på kärlek mellan två människor och en tradition som går långt tillbaka i tiden.

Förlovningen ses som ett tillkännagivande av en relation som avser leda till äktenskap eller registrerat partnerskap. Tidigare var traditionen sådan att det högst ett år efter att förlovningsringar utbyts så skulle bröllop gå av stapeln. Idag så finns det par som enbart förlovar sig, de som väntar flera år med bröllop eller enbart har vigselringar – reglerna och traditionerna är idag mer utsuddade och vi ser alla varianter.

Förlovningsringar i Sverige

förlovningsringar

Vid förlovningen så växlar man enligt traditionen i Sverige förlovningsringar, dessa bärs på vänster ringfinger och förr var de vanligtvis två släta guldringar. Det är faktiskt bara i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna och Brasilien där både mannen och kvinnan får en förlovningsring enligt tradition, i resterande länder så får mannen först en ring vid vigsel.

Olika traditioner kring förlovningsringar

Ute i världen ser vi olika traditioner och i många länder är det förlovningsringen som är den mest utsmyckade. I Sverige brukar förlovningsringen däremot vara slät och vigselringen lite mer arbetad. I och med att världen blir mindre och mindre så ser vi idag även här alla möjliga kombinationer av förlovningsringar och vigselringar. Viktigt är dock att redan vid val av förlovningsring tänka framåt utifall Ni önskar att en matchande vigselring.

I ringen är vanligen ingraverat förlovningsdatum och namnet på den person man förlovat sig med. Ibland så förekommer att man graverar platsen där förlovningen ägde rum, men även andra texter förekommer.

När man är förlovad så är kvinnan mannens fästmö och mannen är kvinnans fästman.

Historik förlovningsringar

Det var först när kyrkan kom in i bilden som förlovningsringarna fick sin speciella betydelse i Norden.

Tidigare kunde ringen ingå i fästegåvan vid trolovning och giftermål men utan att vara någon huvudroll utan mer som en garanti för ”brudköpet”. Fästegåvan kunde bestå av olika typer av smycken och utöver ringar så var även armband, kedjor och broscher vanliga. Under denna tid var det i och med att paret räckt varandra handen under trolovningen som cermonin blev lagligt bindande.

Under medeltiden försökte kyrkan få sin vigsel erkänd som den enda rätta, men trolovningen enligt landskapslagarna levde kvar under 1500- och 1600-talen.

Vid införandet av kristendomen hävdade kyrkan att äktenskapet först skulle bli rättsligt bindande när både brud och brudgum sagt ja inför prästen och båda lovat varandra trohet. Dessa löften skulle beseglas genom ringväxling och prästens välsignelse. Kyrkan ville att giftermål och vigsel skulle vara deras ensak eftersom äktenskapet var en av de sju sakramenten.

Förlovningsring som symbol för troheten

Ringen som symbol för troheten var en uppfattning som kom från Medelhavsområdet där romarna sedan länge använde ringen som pant för ingångna avtal av alla de slag. Deras trolovningsring gjordes först av järn, ringar av guld började göras på 100-talet.

Olika typer av förlovningsringar

Släta förlovningsringar

Ringar

Bubly

Ring för frieri

Bead ring

Ring för frieri

Rope

Kombinationer

Ring med hjärta

Ringar

Valerie

Förlovningsringar män

Tvåfärgad herring

Förlovningsringar män

Handsmidd herring

Förlovningsringar män

Together

Förlovningsringar män

Curves

Enstensringar

Diamantringar

Christina diamantring

Diamantringar

Hjärtat mitt

Diamantringar

Diamantring forever

Diamantringar

Cherish

Diamantringar

Solitaire dream

Diamantringar

Enstensring Vanessa

Enstensringar

Everlasting love

Alliansringar

Alliansringar

Zig Zag

Alliansringar

Jasmine – rund

Alliansringar

Alliansring Jasmine

Alliansringar

Bubly diamonds

Alliansringar

Twin tip diamantring

Alliansringar

Candyland Pavé

Alliansringar

Alliansring All over

Flerstensringar

Diamantringar

Split vision

Flerstensringar

Dubbel haloring

Diamantringar

Inline

Alliansringar

Twin tip diamantring

Diamantringar

Diamantring Felicia

Färgstensringar

Art déco ring Viktoria

Flerstensringar

Band of love

Färgstensringar

Elise

Färgstensringar

Färgstensringar

Haloring Diana

Diamantringar

Split vision

Färgstensringar

Art déco ring Viktoria

Diamantringar

Hjärtat mitt

Diamantringar

Diamantring Royal

Färgstensringar

Elise

Färgstensringar

Flor

Färgstensringar

Beauty of eden

Stort utbud av förlovningsringar

Här finner Ni en mängd modeller av förlovningsringar, vigselringar, diamantörhängen, armband, hängsmycken, halsband och andra smycken!

Vi tillverkar alla typer av smycken i vår verkstad, allt ifrån diamantringar till enklare släta ringar.

Denna sida är till för Er att inspireras inför valet av ert drömsmycke som vi tillsammans med Er designar under ett bokat besök i vår ateljé och guldsmedsverkstad eller via ett onlinemöte.

Vid frågor kring priser på någon av våra modeller eller andra funderingar så tveka inte att skicka oss en förfrågan så svarar vi snarast!

Dessa smycken kan varieras i oändlighet och anpassa helt till era önskemål då de stycktillverkas i vår verkstad.

Förlovningsringar för män

En herring kan se ut på många olika sätt. Kanske önskar du en klassisk slät förlovningsring eller något lite mer annorlunda. Kanske en ring med diamanter eller en personlig gravyr?

Vilken typ av förlovningsring eller vigselring du än söker så kan du få den tillverkad hos oss. Utifrån dina önskemål så tar vi fram förslag som ritas upp i CAD. Skisserna är ett utmärkt underlag som försäkrar att Ni får Er drömring.

Vi tillverkar förlovningsringar för män i 18 k vitguld, rödguld, roséguld, gultguld samt platina i alla tänkbara former.

Se våra förlovningsringar för män

Graverar Ni förlovningsringar?

Vi utför maskingravyr, vilket ingår i förlovningsringar beställda av oss. Ni kan läsa mer om gravering av ringar under gravyr.

Kan Ni göra sidenmatta eller hamrade förlovningsringar?

Vi tillverkar samtliga av våra förlovningsringar med alla typer av ytor. Hamrade, matta, grova eller blanka. Allt är möjligt och vid ett besök så kan vi tillsammans med Er ta fram en unik yta för era förlovningsringar utifrån vad Ni önskar.

Beställer Ni ringar men har inte möjlighet att besöka vår verkstad så kan vi skicka prov på olika typer av ytor, på så vis kan Ni i lugn och ro bestämma Er hemma.