När det är dags för dig och din partner är helt upp till Er. Det viktiga är att Ni känner Er redo.
En förlovning i sig är ett sätt att ta ett förhållande till nästa steg men det innebär ingenting i juridisk bemärkelse. Först när man gifter sig så får ert förhållande en juridisk innebörd.
Förlovning har länge varit en symbol eller ett löfte om ett kommande äktenskap. Den traditionella riktlinjen är dock att man inom ett år från ett frieri ska gifta sig.
Man behöver däremot inte förlova sig innan man gifter sig.
En förlovning föregås vanligtvis av ett frieri, men detta kan se ut på många olika sätt.
Hur friar man?
På film kan man ofta se mannen gå ner på knä med en ring i sin hand och ställa den stora frågan – Vill du gifta dig med mig?
Enligt gamla tiders traditioner så var det mannens sak att fria förutom om det var skottår, då var det fritt fram för kvinnor att fria till sina män. Idag finns inte dessa regler kvar och ett frieri kan se ut på många olika sätt. Det kan vara en gemensam överenskommelse eller en överraskande romantisk gest.
Vi har tidigare skrivit om olika sätt att fria vilket Ni kan läsa mer om HÄR.
Ringar vid förlovning
Vid förlovning så brukar man enligt svensk tradition byta ringar med varandra. Förr var det oftast två släta guldringar men idag så kan det vara alla möjliga olika varianter.
I Sverige är det vanligt att man tillsammans går och väljer förlovningsringar. Detta kanske upplevs mindre romantiskt än att bli överraskad med en ring men det är betydligt mycket mer praktiskt.
Att välja ut en ring som din blivande ska bära varje dag är nämligen inte helt lätt och det är viktigt att trivas i sin förlovningsring.
Går man gemensamt till en guldsmed så är det enklare att prova ut rätt ringstorlek och Ni kan båda vara säkra på att ringarnas design känns rätt!