Det ligger mycket hantverk bakom tillverkning av en handgjord enstensring.
Men hur går det egentligen till när en handgjord enstensring tillverkas hos guldsmeden?
När en kund kommer till mig och önskar en handgjord enstensring eller solitär ring tillverkad så börjar jag alltid stämma av hur de önskar att den ska se ut. Enstensring säger inte så mycket mer än att det är en ring med en sten i. Det finns massa olika varianter.
Vi talar igenom allt från typ av sten, form och storlek på sten, ringens material och form, typ av infattning. Utifrån det vi kommer fram till så tas sedan förslag fram vilka jag ritar upp i CAD.
När kunden sedan tagit hem sina skisser och tagit ett beslut så börjar vi tillverkningen utifrån den CAD-skiss som tagits fram.
Den enstensring som Ni kommer se bilder på under processen är här tillverkad i 18 k vitguld.
Tillverkning enstensring
För att skapa den typ av fattning som här är tanken så börjar vi med att dra guldtråd som sedan formas till en fattning som är anpassad att passa ädelstenen, i detta fall en briljantslipad diamant.
Efter att vi har tillverkat fattningen och den är korrekt anpassad till diamanten så tillverkas ringskenan utifrån den storlek och de mått vi kommit fram till under konsultationen.
När ringskenan är klar så ska fattningen och ringskenan lödas samman. För att få en bra lödning så används något som kallas lödvatten. Detta används för att slaglodet, det vi använder för att sammanfoga metallen, ska smälta på bästa tänkbara sätt.
När ringskenan och fattningen är hoplödda så läggs ringen i ett bad som kallas för bets. Där försvinner den oxidering som blir vid lödning.
När ringen tas ur betsen så slipas den och allt kontrolleras inför att stenen skall fästas.
När ringen skall få stenen fäst (infattad) så skall den vara i princip färdig i övrigt förutom en sista putsning.
När stenen fästs så passar juvelfattaren in den i fattningen och sedan kortas klorna ner.
När klorna har anpassats, kortats ner och justerats så bearbetas de så att stenen hålls på plats. Det är inget lim eller liknande som håller stenen på plats utan det är juvelfattarens hantverksskicklighet och klorna som håller den på plats.
Nu är det endast putsning kvar vilket görs noggrant från flera olika håll för att få fram en ordentlig glans i vitguldet. Det krävs många års övning för att bli duktig på att slipa och polera smycken.
Efter att jag som guldsmedsmästare sett över ringen en extra gång för att kontrollera ringen så är den nu klar för att bäras dagligen i många år framöver!