Nyheter förlovningsringar

För en tid sedan blev jag intervjuad i tidningen Villanytt om mitt yrke som guldsmed, vackra ädelstenar, hur jag arbetar samt lite om förlovningsringar och vigselringar.

Under intervjun pratade vi även en del om min passion för vackra ädelstenar samt hur man kan skapa unika smycken med dessa.

Diamanter i all ära men vem kan motstå exempelvis de vackra ädelstenarna i pastellfärger här ovan?

Det jag tycker är så fascinerande med färgstenar är att varje sten är unik! För mig blir det en utmaning att framhäva ädelstenen på bästa sätt i ett vackert smycke.

förlovningsring med morganit

Hos guldsmeden Jenny Fors Gentele har kunderna en unik chans att skapa en personlig förlovnings- och vigselring. Och med en vacker färgsten får smycket en egen karaktär.

När Jenny Fors Gentele var 14 år designade hon sitt första smycke, en ring med ett hjärta. Fem år senare startade hon varumärket Jewellery by Jenny. Och i februari 2017 fick hon sitt Mästarbrev. Som tredje generationen guldsmed har hon hantverket i blodet, yrket har funnits i familjen sedan 1806.

– Jag växte upp i en miljö där min fars och farfars yrke var en naturlig del av familjelivet, säger Jenny.

Med åren har hon utvecklat en personlig stil med en feminin touch och har specialiserat sig på att designa förlovnings- och vigselringar utifrån kundens önskemål.

Ateljén delar hon med sin far Anders Fors. Hit kommer kunderna på ett förbokat besök för att tillsammans med en skicklig guldsmed få chansen att förverkliga sitt eget drömsmycke.

Den som inte har möjlighet att komma till ateljén i Stockholm kan boka ett onlinemöte där man per telefon och dator via en internetlänk kan följa Jenny när hon skissar fram ett antal modeller i ett CAD-program. Den servicen är hon ensam om i branschen.

Materialen är röd-, vit- och roséguld och platina samt diamanter och ädelstenar i en mängd färger. Jenny använder enbart återvunnet guld och konfliktfria diamanter. Därmed vill hon värna såväl miljön som arbetsförhållanden. Och hon uppmuntrar sina kunder att återanvända gamla smycken.

– Har du ett äldre smycke som inte är i din stil, gör om det så att du vill använda det, säger Jenny. Det är bättre än att det blir liggande i byrålådan.

Jenny gör även smycken för män och här märker hon en attitydförändring. De väljer fortfarande en diskret ring men ofta vill de ha något som sticker ut.

– Män vill att det händer någonting, som en svart diamant eller en liten gravyr på ringens utsida, säger Jenny.

Är Ni intresserad av att designa ett unikt smycke med vackra ädelstenar tillsammans med mig?

Boka ett besök eller onlinemöte så hjälper jag Er!

Vad är det som gör Jewellery by Jenny till något unikt?

Hela mitt koncept med Jewellery by Jenny är att Ni ska få vara med och skapa något unikt, något att vara ensam om.

Idag ser vi så många smycken som massproduceras i stora serier. Fokus på kvantitet istället för kvalitet.

Men vem vill egentligen vara en i mängden?

För mig är mitt yrke som guldsmed så mycket mer än att bara tillverka smycken.  Hantverket har alltid har varit en del av mitt liv, något jag vuxit upp med och som jag brinner för.

Att få chansen att arbeta och utvecklas som guldsmed samt smyckesdesigner är min drivkraft.

Det finns många fördelar med att både vara smyckesdesigner och guldsmed.

Då jag både designar och tillverkar så vet jag vad som fungerar i verkligheten.

Jag vet vad som är hållbart nog för att bäras som en vigselring och vilka ädelstenar som kanske lämpar sig i ett hängsmycke. Jag vet att en ring i silver med färgstenar inte bör böras dagligen som vigselring eller förlovningsring.

Min kunskap gör det möjligt för mig att guida Er!

Mitt gesällbrev som jag tog 2010 och mitt mästarbrev som jag tilldelades 2017 är bevis på mitt yrkeskunnande.

Mina nöjda och återkommande kunder genom åren är ett kvitto på att vi tillsammans kan skapa något unikt!

Unika smycken

Vill du skapa ett unikt smycke tillsammans med mig? Boka ett besök i min ateljé eller ett onlinemöte så tar vi tillsammans fram ert drömsmycke.

Under ett bokat besök eller onlinemöte så ritar jag upp förslag i CAD som ni sedan får ta med Er hem och fundera över i lugn och ro.

Jag tar emot bokade besök och onlinemöten alla dagar i veckan mellan 9-21.

Våra generösa öppettider gör det enklare för Er att kunna ha möjlighet att finna tid för ert besök eller onlinemöte.

Välkomna!

I Sverige så använder vi oss främst av 18 karat guld vid tillverkning av smycken exempelvis förlovningsringar och vigselringar.

Men vad betyder egentligen karat?

Karat är en enhet som anger hur hög halten guld är. 24 k är den högsta karathalt som guld kan uppnå och alltså 100% guld.

Rent guld, som är 24 k, är alldeles för mjukt för att användas vid tillverkning av smycken.

För att lösa detta så blandar man i andra metaller. koppar, palladium och silver är metaller som används som legeringsmetaller. Dessa metaller ger guldet andra egenskaper och kan även ändra färgen.

18 k guld är 75% rent guld och 25% legeringsmetaller.

Efter anpassning till europeiska regler så är idag minimihalten 9 k i Sverige men svenskarna har fortsatt varit trogna guldet med 18 karathalt.

Mellan 1754 fram till 1988 var faktiskt 18 k den minsta tillåtna guldhalten i guld använt av juvelerare i Sverige.

För att kunna se vilken karathalt som ett smycke har så kan man titta på stämplarna.

Så här kan det se ut i en ring tillverkad i 18 k.

Karat
Ordet karat kommer från grekiskans κεϱάτιον, vilket betyder litet horn. Det var också en ordet för Johannesbrödsträdets frukter. Kärnorna från dessa användes tidigare som viktenheter vid handel.

Något som ofta förväxlas och kan vara något förvirrande är orden karat samt carat. Det sistnämnda är en viktenhet som används för ädelstenar och diamanter. .

Ibland är det svårt att välja och då är CAD utmärkt!

Dels kan vi visa olika modeller men även hur de ser ut i olika material.

Här har vi ritat upp fyra olika modeller av alliansringar.

Den första från vänster är en kloinfattad helalliansring, nästa ring är en fadeninfattad helalliansring.

De två modellerna till höger har pavéinfattade diamanter.

Det som skiljer dessa två ringar är dess bredd samt antalet rader med diamanter.

Den längst åt höger har fem rader och den in mot mitten har tre rader (pavé kommer från Franskan och betyder gatsten).

Alliansring i vitguld eller rödguld

Alliansringarna med diamanter i vitguld

Alliansring i vitguld eller rödguld
Alliansringarna med diamanter i rött guld

Vi tillverkar även dessa alliansringar i roséguld, palladium och platina.

Boka ett besök med oss eller ett onlinemöte så tar vi fram förslag på alliansringar utifrån era önskemål samt budget.

Dags att köpa vigselring?

I Sverige bärs vigselringen av tradition på vänster hand. Förr trodde man att ringfingret på vänster hand hade en ven som var direkt kopplad till hjärtat. 

Köpa vigselring
Andra kulturer har andra traditioner för på vilken hand vigselringen ska bäras på och i vissa länder byter man även hand för sina ringar vid vigsel.

Syftet med både förlovningsringar och vigselringar är att visa samhörigheten mellan dig och din partner. För Er själva och omvärlden.

Att köpa vigselring

När en kund kommer till oss för att köpa förlovningsringar så brukar vi redan då tala om hur en eventuell vigselring kan komma att se ut. 

Förlovningsring och vigselring
Du behöver inte ha bestämt hur den ska se ut men det är viktigt att ditt val av förlovningsring inte målar in dig i ett hörn när det väl blir dags för bröllop.

Det finns två olika huvudspår när det gäller kombinationen av förlovningsring och vigselring.

Antingen väljer man två ringar av samma bredd eller en bredare och en smalare ring. 

Önskar man det senare alternativet så ska skillnaden i bredd vara tydlig för att ringarna ska komma till sin fulla rätt. 

En bra tumregel är att den bredare ringen ska vara minst dubbelt så bred som den smala.

Designa din egen vigselring

Hos Jewellery by Jenny får du själv vara med och designa din egen vigselring. Våra vigselringar tillverkas alltid med kvalité i fokus!

Under ett bokat designmöte så ritar vi upp förslag utifrån era önskemål samt budget. 

Har du en förlovningsring så anpassar vi designen utifrån dessa för att komma fram till den bästa möjliga kombinationen. 

Läs mer om våra designmöten

Genom att du talar direkt med mig som guldsmed så kan jag ge råd om vad som är hållbart samt fördelar och nackdelar med olika typer av vigselringar.

En vigselring ska inte bara vara vacker den ska också tåla att användas!

Vigselringar av återvunnet guld

Vi arbetar endast med återvunnet guld och ädelmetaller vilket är det bästa valet ur miljösynpunkt. 

Vigselringar återvunnet guld

Alliansringen är en modell av ring där flera stenar sitter på en rad. Det kan vara diamanter eller färgdstenar i olika former.

Alliansringen är en populär ring att bära som förlovningsring eller vigselring och kommer i många olika utföranden. På engelska kallas alliansringen för eternity ring eller eternity band och ska symbolisera den eviga kärleken mellan två personer.

Alliansringen kan även ges som en gåva för att minnas exempelvis årsdagen av ett guldbröllop eller kanske som pushgift (mammagåva) till mamman vid födseln av ett barn.

Helalliansring eller halvalliansring?

En alliansring kan ha stenar infattade hela vägen runt eller på en del av ringskenan.

Vad är en alliansring
Valet mellan en halvalliansring och en helalliansring kan göras av praktiska skäl men även för att matcha den budget Ni har för Er ring.

Antalet stenar i en halvalliansring beror på ringstorlek, storlek på stenar samt modell. Oftast vill man ha stenar som täcker lite mindre en halva ringen det vill säga det som uppifrån sett syns.

Fördelen med en halvalliansring är att denna är enklare att justera i storlek i framtiden om det skulle behövas. Det går dock även att justera de flesta typer av helalliansringar i storlek men det är ett betydligt mycket mer komplicerat ingrepp.

Olika typer av alliansringar

Det finns en mängd olika typer av alliansringar och vi anpassar dem helt utifrån era önskemål samt budget.

Helalliansring
Det går dels att välja mellan olika former på diamanter och ädelstenar men det finns även flera olika sätt att fästa stenarna.

Valet av infattning, antal stenar samt formen på stenarna påverkar utseendet på just din unika alliansring.

Olika typer av alliansringar är även olika att bära när det kommer till hur känsliga de är samt hur stor risken är att ringen fastnar i kläder och liknande.

Alliansring
Det är viktigt att välja en alliansring som passar just din livsstil!

Vikten av en duktig juvelfattare

Hur stenarna är fastsatta eller infattade som vi kallar det är a och o i en alliansring. Denna del i tillverkningen av ringen görs av en juvelfattare, en specialist på att fästa stenar i smycken.

Kvalité alliansringar
Exempel på olika kvalité av infattnings arbete
När en diamant eller ädelsten fästs så vill man täcka så lite som möjligt av stenen men samtidigt så mycket så att den sitter säkert. Detta är en hårfin avvägning!

Vi anlitar Sveriges enda juvelfattare med mästarbrev, Magnus Svärd, för infattningen av ädelstenar och diamanter i våra smycken.

Hans kunskap gör det möjligt för oss att alltid leverera alliansringar med högsta klass på infattningsarbetet!

Vilket material ska jag välja?

Vi tillverkar alliansringar i 18 k rödguld, vitguld, roséguld, platina och palladium.

Vilken ädelmetall du väljer är självklart en smaksak!

Att välja alliansring

Våra alliansringar är stycktillverkade utifrån era önskemål vilket gör att ni själva kan vara med och påverka precis hur Er alliansring ska se ut. 

Under ett bokat besök i vår ateljé så visar vi de olika metallerna och berättar mer om dess olika egenskaper. 

Se våra alliansringar

När det är dags för dig och din partner att förlova Er så kan en hel del tankar börja röra sig i ditt huvud. 

Hur ser moderna förlovningsringar ut?

Förr så var det vanligast med släta ringar som förlovningsringar. Tittar ni på era mor och farföräldrars förlovningsringar så är det med stor säkerhet halvrunda i formen och ofta tillverkade i rödguld.

När jag började arbeta som guldsmed så var de flesta ringar väldigt breda och ofta tillverkade i vitguld eller någon annan vit ädelmetall så som platina eller palladium.

På senare år så har trenderna ändrats och idag är det nättare modeller av ringar som gäller. Det ska även gärna vara ädelstenar i både förlovningsring och vigselring, något som var ovanligare förr.

Modeller av ringar som är på modet

Självfallet ska man välja en förlovningsring utifrån sin egen smak och inte påverkas för mycket av rådande trender. Nedan har jag dock listat några typer av ringar som är populära just nu.

Enstensringar

Moderna förlovningsringar

En klassiker som kan se ut på en mängd olika sätt. 

Välj mellan vitguld, rödguld, roséguld eller platina. Formen på stenen, antal klor och hur ringskenan är utformad påverkar också utseendet på din enstensring.

 En enstensring går att matcha med en slät ring eller kanske en alliansring. 

Se våra enstensringar

Haloring

Haloring

En Haloring är en ring som har en mittsten som omgärdas av mindre stenar som bildar en halo eller gloria. 

Denna modell av ring går att tillverka med enbart diamanter eller kanske med en ädelsten med din favorit färg som mittsten. 

Modellen har ökat i populäritet efter att vi kunnat se den på både kungligheter och kändisars händer på senare år.

Se våra haloringar

Ringar med färgstenar

I takt med att vi vill ha mer unika och personliga ringar så har färgstenar blivit populärare i förlovningsringar. 

Välj en färgsten som är i din favoritfärg! Det härliga med ädelstenar med färg är att varje sten är unik!

Se våra ringar med färgstenar

Herringar med ädelstenar

Herring med diamanter

Även männen har börjat våga sticka ut lite mer och det blir vanligare med utsmyckade förlovningsringar för män. 

Vi ser allt från ringar utsmyckade med handgravyr till ringar med ädelstenar.

Personliga förlovningsringar

Personliga förlovningsringar

Trenden med det unika genomsyrar hela bröllopsbranschen och så även ringarna. Hos oss stycktillverkas alla ringar och designas utifrån kundens önskemål. 

Tillsammans med oss skräddarsyr Ni era förlovningsringar som ritas upp i CAD. Kan det bli per personligt än så?

Läs mer om hur ni designar er egen ring 

tillverkning diamantring stockholm

I min släkt så har det funnits guld och silversmeder i generationer ända sedan 1806.

Idag så är det jag (Jenny Fors Gentele) och min far Anders Fors som är aktiva inom yrket i vår familj.

I vår verkstad är många av de verktyg som vi använder när vi tillverkar smycken desamma som min farfar Haldor Fors har använt. Han började arbeta som guldsmed i Stockholm 1943. 

Att besöka en guldsmedsverkstad idag skiljer sig inte så mycket från för 100 år sedan.

Jag är stolt över att vara guldsmed och ha ett av de äldsta och bäst bevarade hantverksyrkena i världen.

 

guldsmed mästarbrev

Tala direkt med en guldsmed

Det finns en mängd butiker som säljer smycken både på nätet och ute på stan. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla de som säljer smycken inte själva är guldsmeder.

Är du intresserad av att köpa ett smycke? Se till att den du talar med har rätt kunskap att hjälpa dig.

Hör dig för om den du talar med själv är guldsmed, har personen gesällbrev/mästarbrev?

Guldsmed med mästarbrev i Stockholm

Hos oss så får du alltid tala direkt med mig som guldsmed, min erfarenhet gör att jag kan guida dig rätt i valet av smycke.

Mitt gesällbrev och mästarbrev är ytterligare försäkran om min kunskap inom yrket.

Har du några frågor kring ädelmetaller, ädelstenar eller något annat som rör guldsmedsyrket så är jag säker på att jag kan ge Er svar.

Guldsmed och smyckesdesigner

Under åren som gått så har jag valt att vidareutbilda mig både inom guldsmedsyrket men även inom smyckesdesign.

Genom CAD program så ritar jag upp mina idéer för att få fotorealistiska bilder. Det är även CAD jag använder under inspirationsmöten med mina kunder för att rita upp deras drömsmycken.

För mig är detta ett fantastiskt verktyg som gör att jag som guldsmed kan kombinera hantverket med ny teknik samtidigt som kommunikationen med mina kunder blir enklare.

unika smycken stockholmInspirationsmöte med guldsmed i Stockholm

Kanske letar du efter en förlovningsring eller vigselring men har inte hittat riktigt den rätta. Då är ett inspirationsmöte med mig perfekt!

Jag börjar med att höra mig för om vad du önskar för typ av ring, vilket material du tänker dig och vad du har i budget. Vi tittar sedan lite på våra attrappringar och provar ut lämplig ringstorlek, bredd, stenstorlek etc.

Utifrån det vi pratat oss samman om så ritas sedan din ring upp i CAD.

 

 

Våra smycken

Alla våra smycken stycktillverkas utifrån kundens önskemål och de modeller Ni finner på denna sajt ska därför ses som inspiration till just ditt drömsmycke.

På detta vis så får ni vara med och designa Er egen vigselring, förlovningsring eller smycke.guldsmed stockholm diamantring

Utbudet när det gäller förlovningsringar för män har länge varit ganska tråkigt.

Det vi främst sätt på männens fingrar är släta förlovningsringar och det som har varierats har varit bredd, form och material.

På senare tid har vi börjat tillverka mer av lite udda modeller och annorlunda förlovningsringar även till män. Då vi tillverkar stycktillverkade smycken så är det inga problem att anpassa även en herring och lägga till exempelvis stenar eller gravyr som gör förlovningsringen unik.

Det här är något jag som guldsmed verkligen uppskattar då denna efterfrågan gör att jag hela tiden måste utmana mig själv att komma med nya idéer.

Exklusiv herring med mönster

Bilderna nedan visar tillverkningen av en handsmidd slät förlovningsring där vi sedan valt att låta vår handgravör Arthur gravera in ett mönster.

Mönstret ristar först in mönstret som sedan skärs ut med en vass stickel, ett verktyg som ser ut som ett litet stämjärn.

Mönstret Ni ser här är bara en variant och denna typ av graverade ringar kan varieras i oändlighet! En chans att bära en helt unik förlovningsring!

förlovningsring herr

graverad herring

handgravyr herring

exklusiv herring

Önskar du en unik förlovningsring designad utifrån dina önskemål? Vi tar gärna fram förslag tillsammans med Er!

Kontakta oss för tidsbokning!

Ett besök tar 1-2 timmar och mer info om hur det läggs upp kan ni läsa på denna sida.

Varmt välkomna att boka ett möte

Guldsmed Jenny Fors Gentele

073 – 526 16 31

jenny@fors.org